Dag van de buren 2021: Op stap in enkele CAAAP projecten

Geschreven op 27 mei 2021

Op dag van de buren wordt jaarlijks het sociale contact tussen buren gevierd en is er aandacht voor het tegengaan van groeiend individualisme en eenzaamheid. Met onze projecten ontwikkelen we niet enkel gebouwen, maar willen we van deze gebouwen ook een thuis maken voor de toekomstige bewoners. Daarom besteden we ook erg veel aandacht aan het grotere plaatje: hoe past het ontwerp in de omgeving en de buurt en hoe kunnen we een nieuwe buurt doen bloeien?

Buren header
Met verfrissende ontwerpen willen we nieuwe buurten doen bloeien. Bij elk project is het een zoektocht naar de perfecte interactie tussen de nieuwe gebouwen, de mensen en de omgeving. Want mensen, die zijn het middelpunt van alles wat we bij CAAAP doen.

Om het burengevoel en het sociale contact te versterken, betrekken we de buurt het liefste vanaf de prille start van een project. Dit doen we aan de hand van een buurtoverleg, een infomoment of ook vaak aan de hand van een tijdelijke invulling in het pand of op de site. Op deze manier wordt het eerste zaadje van het project geplant en worden buurtbewoners meteen betrokken in het nieuw verhaal.

Hoe staan buurtbewoners, toekomstige en huidige bewoners van een CAAAP-project, ondernemers en uitbaters van tijdelijke invullingen tegenover deze aanpak? We doken even in ons archief…

Leanderhof

“Door te wonen op Leanderhof zijn we meer betrokken bij de buurt. De mix van leeftijden en generaties die samen wonen in één buurt spreekt ons ook aan.” – Bewoners Kurt en Marleen

Buren LH

De combinatie van de enthousiaste klanten, het ruime pand en de centrale ligging maakten dit voor ons een echt succesverhaal - Yellow Sky, tijdelijke invulling.

De Nieuwe Dokken

Op de Nieuwe Dokken in Gent leerden toekomstige bewoners elkaar reeds kennen bij de ondertekening van het duurzaamheidscharter (hoofdbeeld artikel). Ondertussen is FAAR en DEK al bewoond, namen verschillende ondernemers in hun intrek in de commerciële plint en plantte Rooffood al de eerste zaadjes voor de collectieve moestuin naast Pergola en Bijoux.

Je voelt hier elektriciteit in de lucht hangen. Iedereen kent elkaar. Dat zorgt voor een inspirerende kruisbestuiving. - Peter Bordon, ondernemer op De Nieuwe Dokken.

We willen sociale cohesie en dynamiek creëren tussen de nieuwe bewoners door hen samen te brengen op verschillende momenten en zo beetje per beetje hun droom-moestuin vorm te geven. - Sabien Windels, Rooffood en bezielster van de collectieve buurt-moestuin.

Abdijbeke

Buren moeten vaak wat geduld hebben tijdens de bouwwerken van een project. Rond de werf is er altijd bedrijvigheid en soms wat extra verkeer! Om dit geduld te belonen, zetten we onlangs de hele buurt rond Abdijbeke letterlijk in de bloemetjes. 

ABD 1
ABD 2
We zetten de buurtbewoners van Abdijbeke letterlijk in de bloemetjes

Normaalschool

Na de aankoop van de site, vonden we het als projectontwikkelaar belangrijk om de buurt meteen te betrekken bij dit project. We nodigden hen uit om een eerste kennismaking te maken met de plannen, maquette en beelden.

Mensen, buurtbewoners, ondernemers, de nieuwe bewoners… Ze zijn allemaal belangrijk voor ons en voor de dynamiek van de nieuwe bloeiende buurten waar we trots op zijn.