Leanderhof – De groene schakel in Zwevegem

Geschreven op 15 januari 2020

Leanderhof in Zwevegem blaast nieuw leven in de oude Bekaertsite. Fase 2 van het project “Wonen in het park” is nu in verkoop. Stilaan transformeert dit betonnen landschap van bijna 7ha tot een nieuwe woonbuurt met verschillende pleinen en een park. Deze aangename plek om te leven ligt nabij de dorpskern van Zwevegem en vormt een groene schakel tussen het Gemeentepark en de site van het nieuwe Gemeentepunt.

Leanderhof Trialde

Natuurlijk en duurzaam

De landschaparchitect koos voor een beheerbaar en onderhoudsarm park waarin een extensieve bloemenweide gecombineerd wordt met inheemse boomsoorten zoals wilg, els, eik en zoete kers. In totaal zorgt een 300-tal bomen en struiken voor het natuurlijke karakter van Leanderhof.

De bloemenweide omvat een mengsel van diverse soorten veldbloemen zoals duizendblad, margriet, klaproos en ratelaar die vanaf het vroege voorjaar tot het najaar voor een kleurrijk landschap zorgen. De diversiteit aan soorten heeft bovendien een gunstig effect op het stimuleren van de biodiversiteit van zowel de fauna als de flora.

De onderhoudsvriendelijkheid in combinatie met deze natuurlijke diversiteit zorgt ervoor dat dit park een stuk duurzamer is dan klassieke parken.

Het park werd ontworpen door landschapsarchitect Studio Basta in samenwerking met Studiebureau Demey.

Bert Busschaert 730x730
Leanderhof bloem

Het Guldensporenfietspad

In het park op Leanderhof wisselen verschillende wandel- en fietspaden zich af met rust- en speelzones. Deze fietspaden verbinden de omliggende straten (Deerlijkstraat, Bekaerstraat en Otegemstraat) met het Guldensporenpad, de fietssnelweg tussen Kortrijk en Avelgem.

Deze fietssnelweg was jarenlang onderbroken ter hoogte van de voormalige Bekaertsite. In mei startte de Provincie de werken op om dit Guldensporenpad te vervolledigen. Het einde van de werken is voorzien voor half juli, het begin van het bouwverlof.

Op vier plaatsen sluiten de paden binnen Leanderhof aan op het Guldensporenpad. De bewoners van Leanderhof genieten zo van een veilige en vlotte fietsverbinding richting Kortrijk of de groene rand.

Bezoek www.leanderhof.be voor meer informatie over dit project.