Opening nieuwe speeltuin Leanderhof

Geschreven op 23 oktober 2020

Goed nieuws op Leanderhof te Zwevegem! De kinderen van de Vrije Centrumschool en de burgemeester & schepen van jeugd openden op 22 oktober de gloednieuwe speeltuin op de site, wat op heel wat belangstelling van de pers en de omwonenden kon rekenen.

IMG 5425

Zwevegem - Sinds enkele jaren krijgt de voormalige Bekaertsite in Zwevegem een volledige make-over. Er komt een bloeiende én groene woonwijk waar wonen, leven en werken centraal staan. Dit unieke project Leanderhof kent een nieuwe mijlpaal. Op 22 oktober werd het eerste deel van de speelzones op de site feestelijk geopend door de kinderen van de Vrije Centrumschool en het gemeentebestuur.

Ingeslapen fabriekssite ontwaakt als een dynamische buurt

Onder impuls van het gemeentebestuur wordt Leanderhof een nieuwe, groene hotspot in Zwevegem. Met woonoplossingen voor jong en oud wordt de oude fabriekssite omgedoopt tot een dynamische buurt. Bovendien namen tal van handelaars reeds hun intrek in de commerciële ruimtes en vanaf februari 2021 kunnen bewoners en bezoekers terecht in “Brasserie ’t Leanderhof” voor wat lekkers.

Leven, wonen, werken én genieten, Leanderhof heeft het allemaal. De burgemeester hoopt dan ook dat alle Zwevegemnaren hun weg zullen vinden naar deze nieuwe plek. “Een aantrekkelijk ingerichte ruimte voor spelende kinderen wordt door de gemeente Zwevegem opgelegd in alle grote verkavelingen. Het initiatief op het Leanderhof is hiervan een prachtig voorbeeld. Een bijkomende troef voor deze mooie site”, zegt burgemeester Marc Doutreluingne.

IMG 5430

Zwevegemse ‘Green Deal’

Op drie plaatsen op de site worden in samenwerking met Boerplay verschillende speeltuigen en een klim- en klauterparcours geplaatst. Goed nieuws voor het kinderdagverblijf op Leanderhof, de kleinkinderen van de bewoners van de 50 assistentiewoningen én voor de naburige Vrije Centrumschool en RHIZO school. Er worden in het park en tussen de gebouwen maar liefst 2 hectare of maar liefst 4 voetbalvelden groene, publieke zone ontwikkeld.

IMG 5424

Door de kinderen van het tweede leerjaar van de Vrije Centrumschool werd de nieuwe speeltuin alvast goedgekeurd tijdens de opening! Ze konden er hun hartje ophalen: klimmen en klauteren, balanceren, glijden, wiebelen en wippen, schommelen, hangen en nog veel meer. “Al deze speelwaarden zorgen ervoor dat de speelzones in het Leanderhof een echte meerwaarde zijn voor de Zwevegemse kinderen en jongeren”, stelt Isabelle Degezelle, schepen van jeugd van gemeente Zwevegem. “Het is een eer om te kunnen bijdragen aan de opwaardering van deze historische buurt”, zegt projectontwikkelaar Ilse De Saegher van CAAAP. “Bij de ontwikkeling is er veel aandacht voor de autoluwe openbare ruimte, zo wordt er nog een doorwaadbare bloemenweide aangelegd die aansluit op de omliggende wegen en het Guldensporenpad.”

Sinds corona beseffen mensen hoe belangrijk het is om wat groen in de buurt te hebben. “Leanderhof beantwoordt volledig aan deze vraag, en bovendien moet je hier niet zelf het gras afdoen”, knipoogt Ilse. Er zal de komende tijd nog heel wat bedrijvigheid zijn op de site. Aannemers Artes, Groep Huyzentruyt en de Sociale Huisvestingsmaatschappij bouwen er nog tal van appartementen en sociale woningen.